Taxatierapport van uw huis - Opdracht, Opname en Object.

Het taxatierapport voor uw huis – Opdracht,  Opname en Object

Taxatieveilingen heeft een serie artikelen geschreven waarin stap voor stap uitgelegd wordt wat in uw taxatierapport wordt vermeld. Vaak is een taxatie voor de koper van een huis iets wat er “bij hoort” en een voorwaarde is om een hypotheek te verkrijgen. In dit artikel worden twee onderdelen besproken die vaak op de eerste bladzijde van het taxatierapport te vinden zijn:

  • A. Opdracht/Opname
  • B. Object

 

A.Opdracht/Opname

Het belangrijkste aspect van dit onderdeel van het Taxatierapport voor uw huis is de “waardepeildatum”.  De waarde die aan uw woning wordt gegeven geldt per deze datum.  Normaal gesproken is dit ook de datum waarop de taxateur de opname heeft gedaan en zal bij “Inspectiedatum”ook dezelfde datum staan. Dit zal in de meeste gevallen zo zijn.

Maar het kan ook anders. Bijvoorbeeld als de taxateur de waarde van het huis dient te bepalen op een eerdere datum dan de datum dat de taxateur de inspectie heeft gedaan.  Normaal gesproken komt dit niet zo vaak voor bij een normale taxatie voor bedoeld voor de financiering van het huis. Een voorbeeld waarop dit bijvoorbeeld wel degelijk kan verschillen is een taxatie voor de WOZ, de Wet Onroerende Zaken, om de waarde in het economisch verkeer vast te stellen op een datum in het verleden.

 

Opdrachtgever

Verder staan onder dit kopje de naam en het adres van degene die de opdracht heeft gegeven voor de taxatie. Vaak woont de opdrachtgever nog niet in het te taxeren huis en zal hier dan ook het huidige adres van de opdrachtgever staan vermeld.

Het kan wel dat het woonadres en het te taxeren adres gelijk is. Bijvoorbeeld als de huurder het door hem gehuurde pand koopt van bijvoorbeeld de woningstichting die het huis aan hem verhuurt.

 Taxateur

Tot slot worden ook nog de gegevens van de taxateur vermeld. Niet alleen zijn naam maar ook de naam en adres van het kantoor van de Taxateur en de vermelding of de Taxateur is aangesloten bij NVM, Vastgoedpro of VBO en onder welk nummer de Taxateur staat ingeschreven in het NRVT.

Het NRVT is het hoogste orgaan waarin een taxateur kan staan ingeschreven. Indien de Taxateur niet ingeschreven is in dit register (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs) dan zijn er geldverstrekkers die het taxatierapport weigeren.

 

B.Object

Vermeldingswaard voor dit onderdeel is nog de aanduiding van het type object.  Het meest voorkomende type object is middenwoning. Daarvan zijn er dus de meeste van in Nederland.  De overige typen zijn:

vrijstaande woning, 2-onder-1-kapwoning, geschakelde 2-onder-1- kapwoning, geschakelde woning, halfvrijstaande woning, tussenwoning, hoekwoning , eindwoning ,  galerijflat,  portiekflat , corridorflat,  maisonnette,  benedenwoning, bovenwoning, portiekwoning.

Afstand

Als laatste wordt onder Object ook nog vermelding gemaakt van de hemelsbreed gemeten afstand van het kantoor van de Taxateur en het getaxeerde huis.  Volgens de richtlijnen mag dit neemt meer dan 20 km zijn. Is het meer, dan mag de Taxateur niet geen taxatierapport uitbrengen.  Er zijn overigens een paar uitzonderingen op deze regel. Zo mag bijvoorbeeld een taxateur in Friesland binnen een straal van 30 km nog een taxatie uitvoeren en een Taxateur in Amsterdam mag dat doen in een straal van 10 km.

De achterliggende gedachte is dat de taxateur bekend moet zijn met de regio waarin het getaxeerde object is gelegen. Van een taxateur uit Groningen wordt verondersteld dat hij niet lokaal bekend is met woningen in bijvoorbeeld Maastricht.

Tot zover deze twee onderdelen van het Taxatierapport